Arriba la planta anti-talp

Ja fa dies que el talp de la Muntanyeta no es deixa veure, de manera que la hipòtesi segons la qual es tractava d’un animal capritxós que ha marxat tal i com va venir guanya més i més pes. Tot i així, i després de les moltes estratègies d’en Rafa, nosaltres tampoc ens hem volgut quedar de braços plegats.

Resulta que el pare d’una companya de feina té un hort que, fa molts anys, va patir una plaga de talps mai vista. I després de provar mil i un mètodes, va trobar la solució en la planta de la imatge, una planta que podem anomenar “anti-talp” i que li va donar un conegut que l’havia heredat d’un home que l’havia portat d’Alemanya. Bé, potser la cosa no va anar exactament així, però el cas és que d’això fa anys i panys i els talps, a l’hort del pare de la meva companya, no hi han tornat a fer acte de presència. Pel que sembla, l’olor que desprenen les arrels de la planta desagrada als talps i els fa fugir cames ajudeu-me.

En Josep, que així es diu el propietari d’aquest hort ja lliure de talps, em va donar tres esqueixos de la planta, que nosaltres hem trasplantat a la Muntanyeta, si més no per alertar qualsevol d’aquests animals que gosi acostar-se, que al nostre hort és persona non grata.

Fet això, la curiosotat sobre el nom i les característiques de la planta va anar en augment, i per això he fet una petita cerca per Internet que ha donat els seus resultats. Pel que sembla, la planta s’anomena Tàrtago, i el seu nom científic és Euphorbia Lathyris. Té usos medicinals (laxant i antisèptica contra berrugues, tot i que les arrels són molt tòxiques i el seu ús ha de ser molt controlat), industrials (el seu oli, anomenat en angles “castor oil” s’utilitza a la indústria química per a productes de cosmètica, pintures, vernissos, plàstics, etc.) i ornamentals (és bonica per tenir al jardí o a l’hort i alhora és pràctica perquè espanta els talps i altres rosegadors).

Més informació de l’Euphorbia Lathyris, aquí.